четвъртък, 24 април 2008 г.

Принципи на МЛМ компаниите

Много компании предлагат мрежов бизнес, но са малко тези, които са изградени върху принципите на дългогодишния опит, стабилността, честността и справедливостта. Предлагаме ви списък с критерии, въз основа на които да изберете най-добрата ММ компания.

Добрата ММ компания трябва да има:
* Качествени продукти - един от най-важните фактори в мрежовия бизнеса е гама от много качествени продукти. Много е трудно да спечелиш уважението и доверието на клиентите, ако в един момент продаваш филтрираща система за вода, а в следващия обувки. Добрата компания трябва да предлага качествени продукти, които се помнят дълго. Търсете лидер на пазара с доказани висококачествени продукти.
* Без изпреварвания в ниво - никой от групата под вас няма да се издигне в ниво по-високо от вашето. Ако дистрибутор във вашата мрежа развива бизнеса си добре, при издигане на по-високо ниво, той ще изтласка автоматично и вас на новото ниво. Търсете маркетингов план, който поощрява откриване и включване на лидери в бизнеса.
* Без загуба на ниво - постигнатото ниво в маркетинговия план никога не трябва да се губи заради липса на активност и покупки. Веднъж достигнато, нивото се запазва вечно. Добрият маркетингов план ви позволява да се отпускате, ако имате нужда.
* Бонуси се изплащат върху цени на дребно - бонусите трябва да се изчисляват върху стойността на купените продукти по препоръчителни цени за продажби на дребно, а не върху дистрибуторските цени (които са значително по-ниски). Това гарантира по-високи бонуси.
* Доказана финансова стабилност - постоянен, стабилен ръст на продажбите винаги е знак за добра ММ компания. Не пропускайте да погледнете графиката на годишните продажби на компанията, за да видите как се развива тя, какви са оборотите й и да прогнозирате бъдещи тенденции. Разгледайте също продажбите през цялата история на компанията.
* Поне 5-годишен опит в мрежовата индустрия - добрата ММ компания трябва да има най-малко 5 години опит и да е реализирала стабилен ръст през съществуването си. Само качествена мрежова компания може да прескочи първите критични 18 месеца с помощта на солидно ръководство, силен бизнес план, мотивирани дистрибутори и качествени продукти.
* Разнообразни възможности за доходи - когато компанията предлага на дистрибуторите различни варианти за печелене на пари, те имат възможност сами да определят графика си - дали да работят на пълен или на непълен работен ден, да избират това, което им допада най-много и др. Разнообразните възможности за доходи са ключово преимущество на работата в мрежовия маркетинг.
* Продукти за консумация - за мрежовия бизнес са идеални продукти, които се консумират, защото с тях лесно можете да си изградите група лоялни клиенти, които редовно купуват нови продукти. Такава солидна основа от активни клиенти е ключ към ефективен мрежов бизнес. Тя може да се изгради само с качествени консумиращи се продукти. Доста трудно би било да сте представител на компания, която продава домашни аларми например.
* Развита система за подкрепа на дистрибуторите е ключов фактор за мрежовия бизнес. Добрата ММ компания трябва да осигурява пълна подкрепа на дистрибуторите - достъп до информация, обучения, семинари, разнообразни възможности за усъвършенстване на уменията и др. Вашият успех влияе пряко върху успеха на компанията и системата за подпомагане на дистрибуторите трябва да е отражение на тази идея.
* Международно присъствие - развитата международна дейност е показател за растеж, надеждност и качествени продукти. Компании, които разширяват дейността си по света са стабилни и опитни.